Šta je Kreativna Matematika?

Kreativna matematika je didaktički komplet i društvena igra koja Vama i Vašem detetu može obezbediti važna matematička iskustva, ali i dobru zabavu.

Možemo se pohvaliti da imamo igru koja je zabavna svim generacijama!

Špil sadrži 84 karte i brojeve do 100

Osnovno polazište u formiranju ove igre je da se matematika približi mlađim školarcima. Deca do polaska u školu imaju vrlo malo obaveza i glavna preokupacija im je igra. Čim krenu u školu, način života im se iz temelja menja, najednom više nisu mali a očekujemo od njih da mirno i odgovorno pišu domaći, uče, vežbaju zadatke…

Autor matematičkih karata je hteo da promeni perspektivu malih đaka, da se igraju i istovremeno da uče matematiku: “Kao autor „Kreativne matematike“ osećam veliko zadovoljstvo kada vidim da deca użivaju igrajuci se matematike. Drage kolege i dragi roditelji, „Kreativna matematika“ zapravo i nije igra, vec ozbiljna metoda učenja koja je u igru „upakovana“ jer je današnjoj deci takav pristup blizak. IGRAJTE I UŽIVAJTE!” S obzirom da je autor i sam učitelj, želeo je da računske operacije deci predstavi kroz igru, jer je naučno dokazano da se tako stvari lakše i brže pamte. Osnovni cilj mu je bio da đake bar u ovoj oblasti izmesti iz situacije: ozbiljno je, moraš, ti si sad veliki, a da ne odstupi od zadatog gradiva.

Za sve od 5 do 95 godina

Glavni zahtev ove društvene igre je: iskombinovati sve četiri računske operacije (i to ni manje ni više nego sa brojevima do 100) i pokupiti što više karata sa talona. Matematički rečeno, sledi da je “Kreativna matematika” zabava za celu porodicu: dok deca vežbaju sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje do 100, odrasli se mogu kvalitetno zabavljati, jer su zahtevi igre mnogo složeniji od običnog tablića – DA, DA, NISMO OBIČNE KARTE!

Kada su mame i tate umorne od posla i drugih obaveza, ovu “ozbiljnu metodu učenja koja je u igru “upakovana”..” mogu igrati bake i deke sa svojim unucima. Matematičke karte vam prosto ne mogu dosaditi i ne postoji preporučena uzrasna grupa! Mi jednostavno kažemo da je ovo društvena igra za sve od 5 do 95 godina!

Sigurno se pitate kako bi se sa ovim kartama igrala deca od 5 godina? Pa tako lepo, „Kreativna matematika“ ima više varijanti za igru, što je izdvaja od klasičnih društvenih igara. Deca od 5 godina kroz igre veća nosi manju kartu, kreiranje nizova i dr. koje možete pogledati na linku uputstva za igru za decu 5+ godina, uz obavezno izdvajanje karata do 10 lako ulaze u pojam broja.

Zašto su matematičke karte pravi izbor za vas i vaše dete?

Ovo je zaista jedna ozbiljno-zabavna metoda učenja: toliko ozbiljna da nas podržava Mensa Srbija, a toliko zabavna da smo dobitnici nagrade Dobra igračka za 2018. godinu koju već tri decenije dodeljuju Prijatelji dece Srbije.

Ova priznanja nisu slučajna jer je autor u svakodnevnom radu sa decom, na usavršavanju ovog špila karata radio godinama! Predano se konsultovao sa svojim kolegama iz udruženja Kreativni učitelji, a u saradnji sa dizajnerskim studiom Leñador Studios, “Kreativnu matematiku” u potpunosti i dizajnerski prilagodio matematičkim zahtevima.

Vizualno predstavljanje jedinica i desetica na kartama

Na kartama do 9 postoji onoliko geometrijskih oblika koji broj nosi karta tj. geometrijskim oblicima je vizuelno prikazana jedinica, a desetica je označena većim geometrijskim oblikom od jedinice (sledi da postoji jasna vizuelna razlika između jedinica i desetica)!

IGRAJTE I UŽIVAJTE!