STAV STRUKE: KAKO PREVAZIĆI IZAZOVE U MATEMATICI?

Matematika već decenijama nosi titulu najtežeg predmeta. Izazovi koji se nižu u klupama, rame uz rame sa predrasudama u vezi matematike, su veliki. Još većim izazovima su izložena deca koja imaju poteškoće u razvoju. Uz Kreativnu matematiku početno učenje matematike može ih rasteretiti  jer je igra medij za učenje. Svi znamo da ono što se jednom kroz igru nauči nikad se ne zaboravi.

Špil karata „Kreativna matematika“

Veliko nam je zadovoljstvo što smo putem ove nauke i naše igre stigli do Zagreba, do Martine Jurilj magistra edukacijske rehabilitacije. Ona već godinama pomaže deci sa poteškoćama u razvoju i specifičnim teškoćama u učenju u svom centru “Mali vrtuljak” .  I sama je tvorac edukativne društvene igre “Moji osećaji” koja na zabavan način pomaže deci da razumeju vlastita osećanja i osećanja drugih.

Zanimljivo je kako se istomišljenici uvek spontano pronađu, a prepoznali smo se na prvu loptu u jednoj njenoj rečenici: “Smatram da učenje može biti lako, samo treba pronaći pravi način.” Da stoji čvrsto iza svojih stavova i reči potvrdila je delom. Ona je sa svojom dečicom u centru pronašla pravu meru igre i učenja uz Kreativnu matematiku.

MIŠLJENJE MARTINE JURILJ O MATEMATIČKIM KARTAMA

Zadovoljstvo mi je bilo proučiti vašu igru Kreativna matematika, što sam ulazila dublje u pravila igre, sve me je više oduševljavala. Uvijek ističem važnost igre kao medij za učenje, bila ona samostalna ili društvena igra s pravilima. A kako i sama pronalazim nove ideje i načine učenja matematike, koja je djeci osobito izazovna za učenje, vaša igra je upravo ono što trebam u svome radu.

Špil sadrži brojeve do 10 i tablične brojeve do 100

Osobito me dojmila vizualna podrška, odnosno vizualna predodžba broja na svakoj kartici, vizualizacija je iznimno važna u učenju matematike. Ona stvara broj opipljivim i uspostavlja generalizaciju radne memorije. Sviđa mi se kako je Kreativna matematika prilagodljiva samostalnoj ili igri u skupini te kako se može prilagoditi djetetovim sposobnostima i mogućnostima u rješavanju računskih operacija.

Jako su je dobro prihvatila djeca koja imaju poteškoće u razvoju i specifične teškoće u učenju. Ovisno o stupnju poteškoće, igru mogu prilagoditi svakom pojedinom djetetu. Na individualnim terapijama koristimo samostalni oblik igre te ponekad odigramo u paru. Tiskom i bojom kartice su također prilagođene djeci s teškoćama u razvoju, boje nisu napadne te nemaju bljesak ili odsjaj, što je jako važno kada kreiramo materijal za djecu s poteškoćama.

Također mi se sviđa i vaš redizajn kutije igre, vesel je i razigran.

Sigurno ćemo je često igrati te ću je s veseljem koristiti u svome radu.

Martina Jurilj, mag.rehab.edukac.