3 velike zablude u vezi učenja početne matematike

Živimo u svetu brzih informacija! Puno puta nemamo mehanizam da adekvatno odgovorimo na datu situaciju koja se odnosi na optimalno sortiranje podataka. U želji da sebi i našoj deci olakšamo život desi se da neke esencijalne stvari svrstamo u bespotrebne. Ovakav način razlaganja na bitno i nebitno često nas uhvati u zamku.

Jedna od savremenih dilema roditelja je upravo vezana za računske operacije. Tablica množenja možda DA, ali sabiranje i oduzimanje možda NEPOTREBNO. Imate li vi sličnu dilemu?

Mnogi će reći: “Imamo digitron, telefon i drugu tehnologiju zašto decu opterećivati sa ovim zahtevima?”

Ovakav stav roditelja je prirodan jer se niko ne bavi objašnjavanjem zašto su neke stvari u okviru osnovnog obrazovanja i da li one imaju bilo kakav benefit na razvoj dece? Kao rezultat ovakvog i sličnog mišljenja proizilaze 3 velike zablude u vezi učenja početne matematike:

  1. U eri digitrona, pametnih telefona i  računara osnovne računske operacije je nepotrebno učiti
  2. Zastarele su metode učenja osnova sabiranja i oduzimanja pomoću računaljke, žetona, matematičke kocke…
  3. Vršenje računskih operacija nema nikakav uticaj na sam razvoj dece
Računaljka VS Moderne tehnologije

Potrudićemo se da razjasnimo ovu trilemu.

UTICAJ RAČUNANJA NA RAZVOJ DECE

Polazimo od baze tj. samih brojeva. Brojevi su osnovni simboli u mnogim proračunima i analizama. Njihova upotreba je neizbežna, a znanje o njima, ukoliko želite da vladate određenim aktivacijama, je obavezno. Broj sam po sebi i ne postoji. Možemo imati 3 bombone, 3 majce, ali ne možemo imati broj 3. Tek kad se broj dovede u vezu sa drugim brojem on ima smisla.

Nasumični brojevi

Jedno je jasno u osnovi matematike su brojevi i oni se neminovno dovode u vezu. Da bi se dete uhvatilo u koštac sa kompleksnijim matematičkim zadacima i problemima, mora postupno da ulazi u svet brojeva: počev od brojanja, preko usvajanja pojma broja do računskih operacija.

Iz ove konstatacije proizilazi jedan logičan zaključak: naša deca mogu koristiti digitron, pametni telefon i drugu tehnologiju da bi izračunala zbir ili razliku dva broja, ali je pitanje kako će u kasnijim razredima raditi kompleksnije zadatake.  Opšte je poznato da se oblasti u matematici nadovezuju i da računske operacije koliko god izgledale jednostavne i bespotrebne, predstavljaju najbitniju kariku u početnoj matematici.

Nakon ove očigledne neminovnosti, pozabavimo se benefitima računanja napamet. Mnogi se pitaju, da li uopšte postoje koristi od ovog umeća? Struka nam govori da mogućnost računanja napamet produbljuje razumevanje osnovnih matematičkih koncepata. Kada učenik jednom nauči matematičke trikove i tehnike za brze aritmetičke operacije, može češće da se uhvati u koštac sa iznosima matematičkih problema.

Treba imati na umu i sledeće. Vaše dete će imati ogromne koristi za svoj intelektualni razvoj od računanja napamet:

1. Prema brojnim istraživanjima lakoća u računanju napamet je jedan od pokazatelja logičke pameti vašeg deteta

2. Isto tako dete koje je od najmlađih dana očarano brojevima i uživa da broji ima sve predispozicije da do maksimuma razvije svoju logičku pamet

3. Računanjem napamet vežba se pažnja

4. Vršenje računskih operacija direktno utiče na povećanje koncentracije

5. Takođe đaci koji imaju sposobnost da na bilo kom mestu vrše računske operacije bez oslanjanja na papir, olovku, digitron.., psihološki gledano imaju više samopouzdanja i ta sposobnost kod dece izaziva veliki osećaj uspeha i zadovoljstva samim sobom.

6. Neka istraživanja su potvrdila da se deca koja rešavaju probleme iz matematike vrlo lako uhvate u koštac i sa problemima u životu.

Pre nego što se oni oprobaju u računanju napamet, potrebno je da ovo umeće usavrše uz pomoć raznih pomagala. Psiholozi smatraju da u ranim stadijumima učenja matematike korišćenje matematičkih pomagala kao što su žetoni, računaljke, matematičke kocke… i te kako pomažu da se razume i vizuelizuje računska operacija!  Jednom kada deca savladaju ove koncepte spremna su da uče tehnike mentalne matematike.

Kad malo bolje razmislimo sve ove stavke su vrlo logične i tačne, ali suština je u tome: da bi naše dete razvijalo logičku pamet mora konstantno da se zabavlja sa računskim operacijama, da opaža brojeve u svom okruženju i da iste dovodi u vezu. Najbolji način da se ovo izvede je igra, jer psiholozi tvrde da se stvari naučene kroz igru najduže i najbolje pamte! Stoga se osvrnimo na igre koje najviše pomažu u ovom takoreći izazovu!

IGRE KOJE STIMULIŠU RAZVOJ LOGIKE

Postoje brojne igre koje stimulišu ovu vrstu zahteva kao što su igre sa kartama i druge logičke igre poput potapanje brodova, šah i druge. Igru sa brojevima možete i sami osmisliti.

Igre sa kartama i šah razvijaju logiku i pažnju kod dece

Postavite zahtev da dete u toku dana posmatra svoje okruženje i da zapamti gde je sve videlo brojeve, na kraju dana neka podeli svoja opažanja sa vama. Ono će samo doći do zaključka da su brojevi svuda oko nas.

Svaka kuća ima svoj ulični broj

Isto tako, možete mu predložiti da meri dužinu i širinu svoje sobe varjačom ili svojom najvećom lutkom ili automobilom. Na ovaj način ulazi u problematiku različitih jedinica mere. Da se primetiti da će u ovom slučaju soba biti dugačka na primer 20 varjača, ili 25 automobila ili lutaka, ali se na ovaj način lako prelazi na stvarne jedinice mere.

KREATIVNA MATEMATIKA – UNIKATAN ŠPIL KARATA

Jedna od zanimljivih igara koja razvija logiku, pažnju i koncentraciju je „Kreativna matematika“. Igra osmišljena i proizvedena u Srbiji, nastala upravo iz želje da deca izađu iz zone školskih obaveza i da zadatke iz matematike vežbaju igrajući se.

U osnovi igre je sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje do 100. Špil karata broji 84 karte koje sadrže sve brojeve do 10 i pojedine tablične brojeve do 100. Svaka karta je dizajnirana tako da ima onoliko geometrijskih oblika koji broj nosi karta.

Jedna od karata iz špila „Kreativna matematika“

Ako govorimo o kredibilitetu i vrednosti igre, matematičke karte su neprikosnovene:

  1. Kreativna matematika je dobitnik nagrade Dobra igračka za 2018/2019. godinu koju već 30 godina dodeljuju Prijatelji dece Srbije.
  2. Igru podržava Mensa Srbije
  3. Matematičke karte je smislio učitelj Momčilo Stepanović koji se zalaže za humanističke i holističke pristupe metode rada u nastavi.
Momčilo Stepanović sa dizajnerom Kreativne matematike, Nenadom Anđelkovićem, na dodeli priznanja „Dobra igračka“

Igra je namenjena deci, ali je vrlo zabavna i za mame, tate, bake i dete. Karte se mogu igrati od ranog predškolskog uzrasta jer deca uz njih lako ulaze u pojam broja. Prebrojavanjem znakova na karti oni jednostavno dovode u vezu broj i količinu. Kada se pređe na sabiranje i oduzimanje može se igrati sa kartama do 10 i ove operacije se vrše prebrojavanjem znakova tj. geometrijskih oblika, sada na dve karte.

Naziv „Kreativna matematika“ je dobila iz razloga što se može igrati na pregršt različitih načina. Detalje o ovim igrama možete pročitati na stranici Osnovne igre.

Igre sa matematičkim špilom su zabavne svim generacijama. Ako vam je Tablić zanimljiv, „Kreativna matematika“ je znatno kompleksnija i zanimljivija od nje. Ona predstavlja pravu mentalnu gimnastiku za sve jer je potrebno iskombinovati što više računskih operacija da bi se pokupilo što više karata sa talona. Ova karakteristika svrstava „Kreativnu matematiku“ u jednu originalnu, zabavnu i intelektualno korisnu društvenu igru. Praktično, matematičke karte predstavljaju jednu ozbiljnu metodu učenja računskih operacija na krajnje zabavan način.

STIMULIŠITE DECU DA SE PAMETNO IGRAJU

Jasno je da su ovakve igre izuzetno korisne za razvoj dečije logike, pažnje i koncentracije. Stoga im je potreban mali vetar u leđa. Kako deca uvek kopiraju svoje roditelje, postarajmo se da ih ličnim primerom navedemo da zavole spomenute i slične igre. S obzirom da su  edukativne igre najbolje za intelektualni razvoj dece, „Kreativna matematika“ pruža veliku podršku iz oblasti same matematike. Iz tog razloga vam poklanjamo mentalno matematičke trikove i strategije koje pomažu učenicima da uvežbaju mentalne veštine u računanju. Upotrebom ovih takoreći matematičkih alata, učenici su u mogućnosti da lakše rešavaju matematičke probleme.

KREATIVNA MATEMATIKA SE ZALAŽE ZA ZABAVNO RAČUNANJE!

Cilj nam je da deca uče kroz igru. Računske operacije su osnova svih matematičkih problema i zato ih je potrebno dooobro naučiti. Ako postoje propusti u sabiranju, oduzimanju, množenju i deljenju, budimo sigurni da će naša deca vući rep u rešavanju zadataka čitavo školovanje. Ovaj propust u početnoj matematici će biti prva i osnovna prekretnica u njihovom stavu prema ovom bitnom predmetu.

Kod matematike nema mesta predrasudama, ovaj predmet nije ni težak ni dosadan, a veoma je bitan kako za intelektualni razvoj tako i za buduće zanimanje deteta.