Kako održati pažnju i koncentraciju kod dece za vreme raspusta?

Letnji raspust je za decu velika radost, a za nas roditelje… U početku se radujemo, jer nemamo obavezu vođenja dece u školu i razne dodatne aktivnosti, pa se po malo osećamo kao da smo i mi na raspustu. Međutim, kako vreme odmiče postajemo svesni da ne možemo provoditi puno vremena sa njima… 

Brzo se živi, zahtevi na poslu su sve veći i veći, a kada konačno dođemo kući čeka nas još gomila kućnih poslova! A deca, puna energije…

Nije redak slučaj da podlegnemo pritisku i pružimo im zadovoljstvo gledanja TV i igranja igrica na telefonu! Niste jedini, svi mi to radimo!

Uživanje u morskim čarolijama!

Pomislimo pa uskoro će odmor, tamo ćemo se družiti i biti prava porodica. Kad ono na moru, stiže nas hronični umor i prvih pet dana imamo želju samo da spavamo, a tenzija od posla ne jenjava! Misao koja nam se sama nameće: i mi imamo dušu, imamo pravo na odmor. A deca… puna energije, malo kupanja, malo surfovanja po internetu! Pogledamo po plaži i ustanovimo da većina dece to radi!

Međutim, šta kaže struka za ovakvo provođenje slobodnog vremena na raspustu. Mediji su puni mišljenja kakav uticaj ima dugo igranje igrica i gledanje TV-a na psihu dece, kada na to dodamo i loš kvalitet istih: deca mogu da se pozdrave sa pažnjom, koncentraciom i lepim ponašanjem (pojedine igrice izazivaju i agresiju kod dece).

Ovo su statistike, ali i životna realnost. Nema mesta panici, ipak smo mi stariji i mudriji od naše dece! Psiholozi poručuju pustite decu da se dosađuju, jer dosada tokom praznika i raspusta pokreće skrivene talente i kreativnost kod dece! 

Dosada pokreće kreativnost i skrivene talente kod dece!

Vaša zona bezbednosti se sastoji iz sledećeg: 

1. Ograničite igranje igrica i gledanje TV-a na jedan sat u toku dana.
2. Pitajte vaše dete šta bi volelo da radi tokom letnjeg raspusta!
3. Napišite sve aktivnosti i igre koje dete želi 
4. Kada vam dete kaže da mu je dosadno izvadite spisak i podsetite ga na dogovor
5. Pronađite edukativne igre sa kojim bi se deca mogla zabavljati

Posvetimo neko vreme pronaslasku kvalitetnog sadržaja za našu decu!

Prema mišljenju psihologa, vrlo je bitno da dete ima neku kućnu obavezu tokom raspusta i praznika: stavljanje sudova u mašinu, slaganje čarapa, sređivanje sobe, usisavanje… To utiče na stvaranje radnih navika kod dece.

Znači prvi zadatak nas roditelja je: ne štedimo decu za aktivnosti u kući jer su kadri dosta toga da urade, samo im treba pružiti priliku!

Mnogi učitelji su učenicima nižih razreda zadali da pišu dnevnik: po par rečenica svaki dan o tome kako su ga proveli. Ako vaše dete nije dobilo taj zadatak, vi mu ga zadajte. Ova obaveza je veoma korisna vežba pisanja za našu decu. 

Budimo dosledni u ovim načelima i potrudimo se da neprimetno malo utičemo na njihovo slobodno vreme, a to je: 
PRONALAŽENJE EDUKATIVNIH IGARA ZA NAŠU DECU

Zadatak roditelja tokom letnjeg raspusta jeste da istraže edukativne igre koje će kroz zabavu privoleti decu da rade na sebi. Ne bojte se, ovo istraživanje ne iziskuje puno vremena. Vi najbolje poznajete svoje dete, znate slabije strane njegovog obrazovanja. U skladu sa tim istražite preko interneta materijal koji vas zanima.

Karte „Kreativna matematika“

Kao jedno od rešenja predlažemo “Kreativnu matematiku”: društvenu igru u formi špila karata koja obuhvata brojeve do 100, bliže se upoznajte sa matematičkim kartama na: kreativnamatematika.com

U čemu je caka? 

Osnovna funkcija igre su sve računske operacije do 100. Dok deca sabiraju, oduzimaju, množe i dele ujedno vežbaju pažnju i koncentraciju, što je za savremeno dete prekoneophodno.

Ko stoji iza #KreativneMatematike?
Idejni tvorac matematičkih karata je učitelj, Momčilo Stepanović . On je u dugogodišnjem radu sa decom, potrebe učenika i probleme u matematici pretočio u jednu ozbiljno-zabavnu društvenu igru. Na njihovom razvoju radio je godinama, pomno se savetujući sa svojim kolegama iz udruženja Kreativni učitelji

Momčilo Stepanović u Mensinim prostorijama u Beogradu

Kada već govorimo o kredibilitetu, red je da spomenemo…

“Kreativna matematika” je dobitnik nagrade “Dobra igracka” koju već tri decenije dodeljuju Prijatelji dece Srbije, koji su za ovu igru rekli: “Nije svaka igračka – dobra igračka. Mi podržavamo i promovišemo one igračke koje to jesu, zbog onih koji sa njima treba da rastu!”

Da se ne radi samo o igri, već i o ozbiljnom nastavnom sredstvu, svedoči i to da Kreativnu matematiku podržava MENSA Srbija!

Naslućujete, kome je namenjena?

S obzirom da sabiramo, oduzimamo, množimo i delimo do 100 matematičke karte su namenjena prvenstveno đacima do 4. razreda. Ako na ovo dodamo izuzetno zabavan karakter i veliki mentalni izazov i za odrasle sledi da je ova igra namenjena CELOJ PORODICI!

Što više računskih operacija iskombinujemo i što više karata sa talona pokupimo veća je šansa za pobedu! 

Dolijajte dosadi uz “Kreativnu matematiku” i zabavite se u krugu porodice. Kako deca vole da prepisuju od svojih roditelja, ubrzo se matematičke karte mogu naći na svakodnevnom tapetu letnje dokolice. Otkrijte kakve čari pruža ovaj špil karata na kreativnamatematika.com i poručite.

Suvišno je pričati da je „Kreativna matematika“ društvena igra koja u džep može da stane, tako da postaje nezaobilazan deo torbe na putu do: mora, planine, do bake i deke na selu… Kad malo bolje razmislimo, dosade ni nema uz matematičke karte.

I šta na kraju može bolje opisati ovu igru, do mišljenje njegovog idejnog tvorca nakon određene vremenske distance od stvaranja “Kreativne matematike”: 

“Kao autor „Kreativne matematike“ osećam veliko zadovoljstvo kada vidim da deca użivaju igrajuci se matematike. Drage kolege i dragi roditelji, „Kreativna matematika“ zapravo i nije igra, vec ozbiljna metoda učenja koja je u igru „upakovana“ jer je današnjoj deci takav pristup blizak. IGRAJTE I UŽIVAJTE!” – Momčilo Stepanović

Deca na radionici „Kreativne matematike“ u Mensinim prostorijama u Beogradu 24.05.2019. godine

Ako želite još informacija ili ste se odlučili da poručite KREATIVNU MATEMATIKU online kliknite na link: kreativnamatematika.com

Bilo kako bilo, vaše mišljenje nam je jako bitno zato: zapratite, lajkujte, komentarišite, šerujte…