Stišale su se strasti sa KlikCon sajma u Kragujevcu, a mi još sređujemo utiske!

Utisci sa KlikCon sajma

Prvi osvrt na sajam

Uvek kada odemo na neko gostovanje sem spakovanih špilova Kreativne matematike, ponesemo  u „torbi“ i dozu zebnje: „da li ćemo ispuniti očekivanja?“. Mišljenja oko treme kao pojave su različita. Pojedinci misle da samopouzdanje, matematički rečeno, anulira tremu, dok drugi smatraju da određena doza treme ima pozitivan efekat na sopstveni uspeh.

Bilo kako bilo, naša trema potiče od potrebe za stalnim usavršavanjem i željom da se ljudima dovoljno posvetimo, jer se u vašim potrebama i željama kriju naši sledeći koraci u nadogradnji matematičkih karata.

Prošlo je neko vreme od KlikCon sajma u Kragujevcu, a mi još uvek sređujemo utiske i zapisujemo vaše komentare, jer je interakcija sa posetiocima bila sjajna. Zadovoljstvo nam je što smo se po ko zna koji put uverili, da roditelji u Srbiji pažljivo biraju  sadržaj za svoju decu!

Neizmerno nam je drago što smo i ovaj put potvrdili, da su materijali, igre i učila o matematici posebno pupularni. Roditelji su svesni značaja matematike za celokupno školovanje kao i poslovno opredeljnje svoje dece, pa im je naša igra posebno zanimljiva.

Dobra strana ovakvih događaja je što se na licu mesta može odigrati koja partija! Tako da smo uz pomoć praktične strane i kratkog objašnjenja benefita vrlo brzo došli do reakcija roditelja, a i same dece! Deca su se jako lepo zabavljala! Dok su roditelji “na keca” shvatali da se ovde ne radi samo o uvežbavanju aritmetičkih operacija do 100, već je jedan od glavnih benefita ove igre STICANJE PAŽNJE I KONCENTRACIJE!

Vežbam pažnju i koncentraciju!

Nešto o samoj igri

Kreativnost naše igre se ogleda u činjenici da je to jedan špil karata, a više mogućnosti za igru. Priča je takva, da ukoliko dete ima problem sa bilo kojom matematičkom operaciom ova igra je rešenje.

Igra se takođe može ograničiti samo na jednu računsku operaciju, ili da je jedna obavezna a sve ostale pomoćne. Na primer, ako je problem vašeg deteta  množenje, varijante i uslovi igre mogu biti:

  1. U svakom potezu je neophodno množenje da bi se pokupilo bilo šta sa talona, a ostale računske operacije su pomoćne.
  2. Isto tako mogu se postaviti dodatni izazovi u igri: “ko ima najviše operacija množenja u jednoj partiji dobija određene privilegije (s tim što se prilikom svakog množenja stavlja krstić ili crtica na papir, radi kasnijeg prebrojavanja)”
  3. U ovu svrhu može poslužiti i kreiranje tabličnih nizova (npr. 3,6,9,12…), deli se po 10 karata I minimalan niz je od 3 karte.

Ove uslove možete postaviti za bilo koju računsku operaciju. Isto tako kod dece prvog razreda u početnoj nastavi matematike ograničiti igru na sabiranje i oduzimanje.  Takođe može se redukovati špil na brojeve do 10 i polako ga proširivati.

Ukoliko želite da se bliže upoznate sa ostalim varijantama igre sa matematičkim kartama posetite stranicu Osnovne igre.

Kako je glavna preukupacija dece igra, onda ova jedinstvena metodologija učenja matematike dobija jednu višu instancu. Ovo nije samo naše mišljenje. Naučno je dokazano da se stvari naučene kroz igru brže i duže pamte!

I to nije sve, jer “Kreativna matematika” nije igra samo za decu, već i za odrasle.  Podrazumeva se da smo davno uvežbali sve aritmetičke operacije, a ako neko nije matematičke karte su odličan način da to učini! Inače, Kragujevčani u najboljim godinama su uživali u našoj igri, jer je ona pravi izazov za moždane vijuge. Uticaj je onaj, da um bude bistar i oštar kao sablja. Zahtevi za odrasle su veći, a osnovni cilj je da se u jednom potezu iskombinuje što više matematičkih operacija. Ko pokupi više karata sa talona ima veću šansu za pobedom.

„Kreativna matematika“ je pravi mentalni izazov za odrasle

Edukativne igre za decu su naša strast

Utisci sa KlikCon sajma ne bi bili kompletni bez druženja sa našim sjajnim prijateljima tj. autorima i distributerima igara: BizGamer, Revolucya, Iznebuha Faca  i 1,2,3 Autići. Osećamo neizmernu sreću i zadovoljstvo što se već neko vreme družimo i posećujemo iste manifestacije. Divno je kad sa ljudima sličnog senzibiliteta delite istu strast za kvalitetnu ideju, kreaciju i potrebu za igrom.

„1,2,3 autići“ u trci na Klik Con sajmu

Sa „1, 2, 3 autićima“ se vraćamo u detinjstvo i na igru koju je od zaborava spasio Marko.  Reč je o kvalitetnoj i modernizovanoj igri sa tri autića i podlogom za vožnju. Sami zaključujete da ova igra može postati omiljena dečacima. Kroz igru se razvija pažnja, koncentracija i  koordinacija oko ruka. S obzirom da je Marko profesionalni DJ i sami naslućujete da je njegova potreba za igrom protkana kroz sve sfere života.

Revolucionarna igra „Revolucya“

„Revolucya“ je društvena igra čiji su idejni tvorci: dizajner, arhitekta i psiholog. Okupljeni oko zajedničke ideje oni su iz svojih profesija izvukli ono najbolje i pretočili u vrlo zanimljivu igru. Igra je namenjena svim starosnim grupama. Zajedničkim snagma igrači podeljeni u timove rešavaju zadatke i zagonetke da bi došli do ključa na sredini table koji vodi do džaka sa poklonima. Deca sa velikim uzbuđenjem igraju ovu igru jer ih na kraju očekuje nagrada, a odrasli na ovaj način pronalaze dete u sebi.

Ekonomija na delu kroz BizGamer društvenu igru

„BizGamer“ je igra o dečijem preduzetništvu. Njegovi tvorci su i sami preduzetnici, tako da je u ceo sadržaj utkano puno praktičnih i slikovitih primera iz sveta preduzetništva. Deca ne samo da stiču osnovna znanja o ekonomiji, već naučeno primenjuju na samu igru. Kroz BizGamer oni razvijaju kritičko mišljenje, finansijsku odgovornost i timski duh! Igra je u ponudi i na engleskom jeziku, pa pored preduzetništva uči se Business English.

Deca crtaju pomoću kartica „Iznebuha faca“

„Iznebuha faca“ je originalna igra kroz koju deca vrlo lako vežbaju crtanje. Uz pomoć kartica veštine vizuelizacije se jednostavno osvajaju, korak po korak. Kada detetu dosadi crtanje, kartice se okreću sa druge strane, pa se i zahtevi menjaju – slaže se predivna slagalica.

Sa jedne strane kartica su uputstva za crtanje, a sa druge predivna slagalica

Nadamo se da smo uspeli da barem malo podelimo naš entuzijazam u vezi sa ovakvim događajima! Kao što i sam naziv kaže KlikCon sajam gaminga i pop kulture, okuplja odrasle ljude i decu čija je velika strast kao i naša, igra. Za decu ona predstavlja svrhu postojanja, kroz igru se najbolje uči, dok stvari naučene kroz igru se najduže i najbolje pamte. Ko kaže da je sramota da se odrasli igraju: igra nas oplemenjuje, vraća u bezbrižno detinjstvo, a kroz nju našoj deci postajemo bliži i razumljiviji!

Do ponovnog viđenja!